Kosten som risiko
Et højere indhold af fedt i kosten, især mættet fedt, øger
risikoen for forstyrrelser af kroppens omsætning af nærringsstoffer, også
kaldet det metaboliske syndrom. Dette medfører risikoen for at udvikle
hypertension.
Udskifter man mættet fedt med umættet fedt øger man insulinfølsomheden.
En høj indtagelse af sukker virker ikke til at øge risikoen
for diabetes, men øger i stedet udvikling af fedme, som senere kan udvikle sig
til diabetes.
Indtager man for lidt fibre nedsættes insulinfølsomheden og
man øger risikoen for metaboliske syndrom og type 2-diabetes.
Kost, der er rig på fibre i form af fuldkorn, beskytter
bedre mod type 2-diabetes.
Fuldkorns gavnlige
effekt
·
Nedsætter plasmainsulin og øger insulinfølsomhed
·
Nedsætter risikoen for type 2-diabetes
·
Nedsætter totalkolesterol og LDL-kolesterol
·
Nedsætter blodtrykket
·
Nedsætter risikoen for iskæmisk hjertesygdom
·
Nedsætter risikoen for kræft
Frugt og grønt indeholder også en række indholdsstoffer, der
kan forventes at forbedre insulinfølsomheden og nedsætter chancerne for at
udvikle diabetes mellitus, bl.a. kostfibre.
(11, p. 106)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar