tirsdag den 24. marts 2015

Diabetes kost

Kosten som risiko
Et højere indhold af fedt i kosten, især mættet fedt, øger risikoen for forstyrrelser af kroppens omsætning af nærringsstoffer, også kaldet det metaboliske syndrom. Dette medfører risikoen for at udvikle hypertension. 
Udskifter man mættet fedt med umættet fedt øger man insulinfølsomheden.
En høj indtagelse af sukker virker ikke til at øge risikoen for diabetes, men øger i stedet udvikling af fedme, som senere kan udvikle sig til diabetes.
Indtager man for lidt fibre nedsættes insulinfølsomheden og man øger risikoen for metaboliske syndrom og type 2-diabetes.
Kost, der er rig på fibre i form af fuldkorn, beskytter bedre mod type 2-diabetes.

Fuldkorns gavnlige effekt
·      Nedsætter plasmainsulin og øger insulinfølsomhed
·      Nedsætter risikoen for type 2-diabetes
·      Nedsætter totalkolesterol og LDL-kolesterol
·      Nedsætter blodtrykket
·      Nedsætter risikoen for iskæmisk hjertesygdom
·      Nedsætter risikoen for kræft

Frugt og grønt indeholder også en række indholdsstoffer, der kan forventes at forbedre insulinfølsomheden og nedsætter chancerne for at udvikle diabetes mellitus, bl.a. kostfibre.

(11, p. 106)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar